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How to make pizza in hindi

Pizzas are made in a number of ways. Half-baked pizza base available to it on the market by putting Tapings can bake, but Pizza dough (Pizza Dough) and lots Mojherila thing (mozzarella cheese) made pizza is something of a matter of taste.

Read - Pizza Recipe - Homemade Pizza Recipe In English
Essential Ingredients - Ingredients for Pizza Dough
Flour - 220 g (2 cups)
Olive oil - 3 tbsp dry yeast - 1 tsp
Sugar - 1 tsp
Salt - ½ teaspoon
Pizza Tapings - Ingredients for pizza toppings
Tmato pizza sauce - 4 tbsp
Tomatoes - 2
Capsicum - 1
Mojerila cheeses (mozzarella cheese) - 50 grams
Pepper powder - less than a quarter tsp
Ajinomoto powder - ½ tsp (optional)
Olive Oil - 1 tbsp
Pizza Dough

Add the flour and yeast for making pizza dough is placed 3 to 4 hours before applying. The dough can be kept by even more, keep in the refrigerator for 5-6 days, which can be used. Prepare the dough for pizza in the freezer can also, when you make pizza dough from freezer Take, Make pizza dough instantly by Frost.

Attach the dough to pizza - Pizza Dough Recipe
Pizza dough is required to identify the yeast, active dry yeast or fresh yeast can be taken may also be taken.
Take 3/4 cup lukewarm water (the water is not too hot). Water 1 tablespoon whole grain yeast put up filling, mix sugar, water, covered, for 2-3 minutes, please keep.

Flour in a bowl and take it out by filtering. Olive Oil in flour and salt mix well. Flour and yeast with the help of water, shook hands thoroughly knead, the dough 5-7 minutes until smooth dough crumbled and turned back, Gunthiye. Very smooth dough by hand with oil Grease a deep pot, Dkiye and Tabl Please put the wrapped hot spot. 3 -4 hours the dough is doubled in the flowers. To make the pizza dough is ready.

Make Pizza - How to make Pizza

Designed for pizza dough mix, flour and very little dry flour Lpetiye enter the round, placing on board or brothel, half cm cylinder 10 inches in diameter. Thick pizza base mix Bell.
Wash tomatoes and cut thin slices. Bell pepper Wash, remove stem and seeds, cut thin strips.

Segre 220 oven. Preheat on it.
Pizza base, pizza dough on a baking tray a little rubbing Store, over pizza base, put the pizza Tmato year, 1 cm from the edges. Skipping, the same surface Failaiye, Tmato over SaaS, tomato and capsicum pieces Slaisej madam at a short distance. Yha Mojerila up pieces of cheese grated cheese Mojerila (mozzarella cheese) add. Mojerila Cruce was fresh pepper over cheese and powder rubbing ajinomoto Please, now, please put around some Olive Oil.
You can use your mind Tapings per pizza. But keep in mind that just like your mind is not so much moisture in Tapings pizza crust will not be good.
Place tray in oven pizza oven Selgre 220. Please set on for 20 minutes. After 20 minutes, crisp and delicious pizza is ready (when baked pizzas, 10-12 minutes after the pizza baked keeping in check please, why the difference is quite different in the oven, as well as pizza from the top should be golden brown , everything should be melt pizza from the oven and take it out). Piping hot pizza cutter to cut Serve.

Pizza sauce - Pizza Sauce Recipe
Tmato materials needed to make pizza sauce
Tomatoes - 4-5
Salt - to taste (1/4 tsp)
Sugar - 1 tsp
Pepper - 2 Pinch
Basil leaf - 6-7
Olive Oil or butter - 2 tbsp
Recipe - How to make Pizza Sauce
Wash the tomatoes, cut into large pieces grind.
Olive Oil in small frying pan, add heat, crushed tomatoes, salt, sugar, pepper, basil leaf and breaking Put baking mix until thickened. Tomato pizza sauce is ready.


पीज्जा अनेक प्रकार से बनाये जाते हैं. इसे आप बाजार से उपलब्ध हाफ बेक्ड पिज़्ज़ा बेस पर टापिंग्स लगा कर बेक कर सकते हैं, लेकिन पीज्जा आटे (Pizza Dough ) और ढेर सारा मोज़ेरिला चीज (mozzarella cheese) से बना पिज्जा का स्वाद की बात कुछ और है.

Read - Pizza Recipe - Homemade Pizza Recipe In English 

आवश्यक सामग्री - Ingredients for Pizza Dough



मैदा - 220 ग्राम (2 कप )
ओलिव आइल - 3 टेबल स्पून
 ड्राई यीस्ट - 1 छोटी चम्मच
चीनी - 1 छोटी चम्मच
नमक - आधा छोटी चम्मच
पिज्जा टापिंग्स - Ingredients for pizza toppings
पिज्जा टमाटो सास - 4 टेबल स्पून
टमाटर - 2
शिमला मिर्च - 1
मोजेरिला चीज (mozzarella cheese) - 50 ग्राम
काली मिर्च पाउडर - एक चौथाई छोटी चम्मच से कम
अजीनोमोटो पाउडर - आधा छोटी चम्मच (वैकल्पिक)
ओलिव ओइल - 1 टेबल स्पून
Pizza Dough
पिज्जा बनाने के लिये यीस्ट डालकर मैदा का आटा 3- 4 घंटे पहले लगा कर रख दिया जाता है. ये आटा ज्यादा भी लगाकर रखा जा सकता है, जिसे फ्रिज में रखकर 5-6 दिन तक प्रयोग में लाया जा सकता है. पिज्जा के लिये आटा तैयार करके फ्रीजर में भी रख सकते हैं, जब भी पिज्जा बनाना हो आटा फ्रीजर से निकालिये, आटे को फ्रोस्ट करके तुरन्त पिज्जा बना लीजिये.

पिज्जा के लिये आटा कैसे लगायें - Pizza Dough Recipe
पिज्जा का आटा लगाने के लिये यीस्ट की आवश्यकता होती है, ड्राई एक्टिव यीस्ट लिया जा सकता है या ताजा यीस्ट भी लिया जा सकता है.

3/4 कप गुनगुना पानी लीजिये (पानी ज्यादा गरम न हो). पानी में 1 चम्मच पूरा ऊपर तक भरकर यीस्ट के दाने डालिये, चीनी मिला दीजिये, पानी को ढककर 2-3 मिनिट रख दीजिये.

मैदा को किसी बर्तन में छान कर निकाल लीजिये. मैदा में ओलिव ओइल और नमक डालकर अच्छी तरह मिला लीजिये. मैदा को यीस्ट के पानी की सहायता से, हाथ से अच्छी तरह मिलाते हुये गूथिये, गुथे आटे को 5 - 7 मिनिट तक मसल कर पलट पलट कर आटे के चिकने होने तक गूंथिये. एकदम चिकने गुथे आटे को हाथ में तेल लगाकर चिकना करके किसी गहरे बर्तन में रखकर, ढकिये और टाबल से लपेट कर गरम स्थान पर रख दीजिये. आटा 3 -4 घंटे में फूल कर दुगना हो जाता है. पिज्जा बनाने के लिये आटा तैयार है.

पिज्जा बनाइये - How to make Pizza
पिज्जा के लिये तैयार किया गया आटा लीजिये, आटे को गोल कीजिये और बिलकुल थोड़ी सूखी मैदा लपेटिये, बोर्ड या चकले पर रखकर, बेलन से 10 इंच के व्यास में आधा सेमी. मोटा पिज्जा बेस बेल लीजिये.

टमाटर धोइये और पतली पतली स्लाइस काट लीजिये. शिमला मिर्च धोइये, डंठल और बीज हटा कर पतले लम्बे टुकड़े काट लीजिये.

ओवन को 220 सेग्रे. पर पहले से गरम कीजिये.



पिज्जा बेस को, पिज्जा बेकिंग ट्रे पर थोड़ा सा आटा छिडक कर रख लीजिये, पिज्जा बेस के ऊपर, पिज्जा टमाटो साल डाल कर, किनारों से 1 सेमी. छोड़ते हुये, एक जैसी सतह फैलाइये, टमाटो सास के ऊपर, टमाटर स्लाइसेज और शिमला मिर्च के टुकड़े थोड़ी थोड़ी दूर पर लगाइये. ऊपर से मोजेरिला चीज के टुकड़े य़ा कद्दूकस किया हुआ मोजेरिला चीज (mozzarella cheese) डालिये. मोजेरिला चीज के ऊपर ताजी क्रस की गई काली मिर्च और अजीनोमोटो पाउडर छिडक दीजिये, अब चारो ओर कुछ ओलिव ओइल भी डाल दीजिये.

पीज़ा टापिंग्स आप अपने मन मुताबिक प्रयोग कर सकते हैं. लेकिन बस ये ध्यान रखिये कि आपकी मन पसंद टापिंग्स में अधिक नमी न हो नहीं तो पीज़ा क्रस्ट अच्छा नहीं बनेगा.

पहले से गरम ओवन में पिज्जा ट्रे रखिये, ओवन को 220 से.ग्रे. पर 20 मिनिट के लिये सैट कर दीजिये. 20 मिनिट बाद क्रिस्प और स्वादिष्ट पिज्जा तैयार है (पिज्जा बेक करते समय 10 - 12 मिनिट के बाद पिज्जा को चैक में रखते हुये बेक कीजिये, क्यों कि अलग अलग ओवन में काफी फरक हो जाता है, जैसे ही पिज्जा ऊपर से गोल्डन ब्राउन हो जाय, चीज मेल्ट हो जाय पिज्जा को ओवन से निकाल लीजिये) . गरमा गरम पिज्जा, पिज्जा कटर से काट कर परोसिये और खाइये.

पिज्जा सास - Pizza Sauce Recipe
पिज्जा टमाटो सास बनाने के लिये आवश्यक सामग्री

टमाटर - 4-5
नमक - स्वादानुसार (1/4 छोटी चम्मच)
चीनी - 1 छोटी चम्मच
काली मिर्च - 2 पिंच
तुलसी की पत्ती - 6-7
ओलिव ओइल या मक्खन - 2 टेबल स्पून
विधि - How to make Pizza Sauce
टमाटर को धोइये, बड़े टुकड़े में काट कर पीस लीजिये.

छोटी कढ़ाई में ओलिव ओइल डालकर गरम कीजिये, पिसे टमाटर, नमक, चीनी, काली मिर्च, तुलसी की पत्ती तोड़कर डालिये और गाढ़ा होने तक पका लीजिये. पिज्जा टोमेटो सास तैयार है.